missmoa!

Kategori: julkalender

JULKALENDER - LUCKA 24 min typiska julafton

Mina julaftnar som jag har upplevt i alla mina år har i sort sätt alltid sätt hyfsat lika dana ut. Kanske låter tråkigt för vissa men jag kan tycka att vissa traditioner är kul att fortfarande ha oavsett om man blir äldre och saker och ting förändras. Det är kul att en gång om året faktiskt ha en grej som i stort sätt ser lika dant ut. 

Mina julaftonsmorgnar börjar alltid med att jag vaknar runt 09 och försöker ta mig upp ur sängen. Detta är verkligen en grej som såklart har totalt förändras från när jag var liten. Då gick det knappt att sova kvällen innan för att man var så nervös och förväntansfull och så fort det blev morgon, ja runt 07 så sprang man upp. Väckte syster och sedan gick man in till mamma och pappa. Nu ser det inte riktigt ut på ett lika dant sätt haha, men runt 09 är en lagom tid att gå upp. Jag och min syster har alltid fått några paket i våra julstrumpor vid kaminen och det får vi såklart nu också, så det är något vi gör på morgonen. Öppnar paket och sedan äter vi en god frukost allihopa tillsammans. 

Därefter gör vi oss i ordning. Jag och min syster fick alltid kläder i våra julstrumpor när vi var små och som vi sen brukade ha under dagen. "julaftonskläder". Mamma försöker hålla på med det fortfarande men nu för tiden så brukar vi själva få peka ut något istället för att hon ska gissa sig fram bland storlekar, tycke och smak. 

Efter att vi har fixat oss och haft en lugn morgon så har vi, varje år under hela min uppväxt, gått till kyrkan. Där samlas ungefär hela byn och det är verkligen hur mysigt som helst. Alla känner i princip alla, man lyssnar på musik, sjunger sånger och alla barn får tillsammans bygga upp ett betlehem. 

Sedan brukar vi åka hem, äta lite lunch. Knäckemackor med julskinka på, mums!! och efter det brukar det bli lite glögg, skumtomtar och knäck som fika framför kalle! 

Det är ungefär så som vårt egna lilla "familjemys" ser ut på julafton innan släkten antingen kommer till oss eller att vi kommer till någon annan utav dom! Denna gång ska vi vara hos mina sysslingar för första gången, så det ska bli jättemysigt!! Vi brukar då äta mat tillsammans, umgås och öppna dörren för tomten som brukar titta förbi med lite paket! Därefter brukar resten av julklappsutdelningen ta fart. 

Kvällen brukar sedan rulla på lugnt! 

 

På ett sätt är det skönt att just alla julaftnar som jag har haft har i princip alltid sätt ut sådär. Det ger en trygghetskänsla och en tacksamhet för det jag har och får vara en del av. 

Vi måste komma ihåg att ta hand om varandra i jul och att ge kärlek och lyckoönskningar till alla runt om kring en. Det är viktigt. Ingen får lämnas kvar och utanför!

GOD JUL PÅ ER!!

 

 

JULKALENDER - LUCKA 23 TILL ALLA ER SOM INTE HAR DET SÃ… BRA

Oavsett hur jobbigt det känns, oavsett hur oroande, läskigt och meningslöst det känns så får du aldrig någonsin tappa hoppet om att det kommer bli bra. Aldrig känna dig ensam när du mest av allt bara vill krypa ner under täcket och absolut aldrig träffa någon längre. Aldrig gömma dig för omvärlden och tro att du inte räcker till för att allt som just nu kommer att ske känns som ditt fel. 

DET ÄR ALDRIG DITT FEL. Du är alltid tillräcklig. Alltid bra nog. ALLTID värdefull. & det finns personer här ute som bryr sig och som ser dig. Som vill ge dig alla de kramar som du inte får men som du behöver, som vill ge dig alla stöttande ord radade efter varandra för att det är just dom orden som du måste få höra. Som vill ge dig trygghet, vägledning och hopp.

Du ska inte vara rädd. Inte ge upp. Inte känna dig otrygg på en plats som du just nu befinner dig på. Det är aldrig ditt fel. 

Vid dessa dagar tänker jag extra mycket på alla er där ute som helst av allt bara vill försvinna vid denna tid på året. Denna tid som bara gör dig extremt rädd och orolig på hur allt kommer att bli, vad som kommer att hända och hur otrygg på en skala från 1-10 du kommer att känna dig. Jag önskar med hela mitt hjärta att jag här, i skrivenande stund, skulle kunna göra allt för att få dig därifrån. Du är ALDRIG ensam & det viktigaste av allt är att det aldrig någonsin är ditt fel. 

Imorgon ska du göra precis så som du vill. Gör allt som får dig att känna dig mindre orolig. 

Hur jobbigt det än må vara så är du aldrig ensam, hur ensam du än känner dig. 

Bildresultat för never alone quotesBildresultat för never alone quotes

LUCKA 22 - VAD ÄR VIKTIGAST KRING JUL?

Julgran, klappar under granen och ett långbord fullt med mat. Släkten samlad, humöret är på topp hos alla & det ända som är viktigt är att vi försöker göra julen så idyllisk som möjligt. För att vi sedan ska kunna lägga ut bilder på facebook och instagram och visa hur mysig julafton vi har så att alla vet det. Syns det inte så har det aldrig hänt, det är ju så vårt samhälle har byggt upp det idag. En oskriven regel men som bara måste följas. Barnen sitter och öppnar det stora paketet, klick upp på instagram. Hela släkten är samlad runt bordet och alla ser så glada ut, klick upp på facebook. & sedan sitter du resten av kvällen och uppdaterar ca. 150 ggr för att se vad alla andra gör och håller koll på hur många likes du får på dina 12 bilder som rullat upp i ditt flöde. Bredvid dig sitter barnen och är trötta och griniga för att dom har tröttnat att leka med sina nya julklappar och runt om dig har det bildas små sura konflikter mellan farmor och mammas kusin för att någon av dom tog de sista dropparna av julmusten. MEN - såklart syns inte detta i din lilla värld.

Är det såhär? Är det såhär det går till? Vad är egentligen viktigast kring jul? Vad är mer värt att lägga energin på kring juletid?

Ibland går allting till en gräns och någon gång måste vi rycka upp oss själva och försöka se ut ifrån ett annat perspektiv. Vad är egentligen viktigast? - är det att visa hela världen hur otroligt mysigt, kärleksfullt och idylliskt man har det? Visa upp en fakead fasad som bara visar upp en tillgjord yta bara för att passa in? eller ska vi umgås, ge kärleksvarma kramar till varandra och se till så att alla har det bra just i samma stund. På riktigt. Förstå mig rätt - alltså inte på fejjan utan i ditt vardagsrum! 

För mig är det allra viktigaste kring julen att visa ödmjukhet och omtanke samtidigt som det ibland även kan ge fruktansvärt mycket prestationsångest. Allt ska ju på något sätt alltid vara perfekt. Julen får inte bli misslyckad alls. Inte en chans. Tårarna får inte rinna på julen. Ångesten får inte ta över min kropp på julafton kl. 15 framför kalle anka. Det får inte hända att jag råkar få ur mig något dumt när pappa ber mig att duka fram besticken. Min kropp måste hålla sig lugn och jag måste hela tiden vara på helspänn för att hålla igen - för samhällets oskrivna regler lär mig gång på gång att detta är fel och detta är något som absolut inte accepteras kring juletid. INTE på julafton hörni. Då ska ju släkten sitta glada vid julbordet och barnen ska sprudla av glädje. Jag med & du med. Alla vi.

Detta år tycker jag att vi skippar allt det där. Vi skippar att uppdatera världen just på julafton, vi skippar påminna världen om alla oskrivna regler. Ibland behöver inte julafton vara någon speciell dag alls, på lördag kan det ju lika gärna vara en vanlig lördagskväll. Samma karamellkungen påse åker fram med en bra film rulle. Eller så firas den med släkten, med vännerna eller med bara familjen. Med några nära och kära. En eller flera. Men det finns inga KRAV, det finns inga MÅSTEN.

Det viktigaste kring jul OCH alla andra dagar är att må bra. Vi hjälps åt att klara denna jul. Tillsammans med varandra.  

 

 

 

JULKALENDER - LUCKA 21 julgåva till organisationer

DET ÄR VIKTIGT. DET ÄR BETYDELSEFULLT. DET ÄR EN JULKLAPP SOM ÄR FINARE ÄR NÅGOT ANNAT. Här kommer några exempel som behöver just ditt stöd. Men det finns tyvärr ännu fler som du kan välja mellan genom att söka upp själv kring olika organisationer. 

Bildresultat för barnmissionen

. Barnmissionen.se - KÖP, NAMNGE OCH GE BORT EN GET. "I många länder är befolkningen hårt drabbad av sjukdomar som HIV/Aids vilket leder till att ett stort antal barn blir föräldralösa. I bästa fall lever dessa barn i en släkt – eller fosterfamilj. Det är ofta svårt för familjer att få resurserna att räcka till alla. Getter köps in, föds upp och ges bort till fattiga familjer, och då i första hand till de som tar hand om föräldralösa barn. En get kan producera upp till fyra liter mjölk om dagen. Mjölken är mycket näringsrik och stärker immunförsvaret, något som är särskilt viktigt för dem som har HIV/Aids."

Bildresultat för Barnfonden

 Barnfonden - Mama kit "Ett av de länder där flest mödrar dör i samband med förlossning är Uganda. För att få föda på en klinik i landet måste den blivande mamman ha med sig ett så kallat Mama Kit. De som inte har råd att köpa ett kit tvingas föda hemma. Att föda hemma är riskfyllt och kan i värsta fall leda till att både barnet och mamman dör." 

Denna gåva ger en blivande mamma ett Mama Kit som innehåller:
- Plastlakan
- Rakblad
- Bomull
- Tvål
- Handskar
- Navelsträngstråd
- Handduk
- Hälsokort till barnet.

Varje dag dör 1000 kvinnor i barnsäng. Mama Kit gör så att chansen att överleva förlossningen ökar avsevärt för både mamma och barn. Dessutom minskar risken för att infektioner, som till exempel HIV, ska föras vidare från mamman till barnet.

(KLICKA IN PÅ LÄNKEN HÄR OCH DU KAN SJÄLV VÄLJA VAD DU VILL LÄGGA DIN GÅVA PÅ I BARNFONDENS GÅVOKATALOG.)

Bildresultat för unicef

 UNICEF - "JULKLAPPAR SOM RÄDDAR BARNS LIV. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest. Du får fina gåvobevis att ge bort i julklapp. Handla senast 20 december för att hinna få tryckta gåvobevis före julafton."

Bildresultat för rädda barnen

 Rädda barnen - "KÖP ÅRETS JULKLAPP: INGENTING! Köp vårt gåvobevis Ingenting i julklapp till dina nära och kära, så ger du barn på flykt en tryggare framtid. Tillsammans ser vi till att fler barn får somna mätta, vakna under en mjuk filt och hålla sig varma i vinterkylan. Välj bland olika gåvobevis och köp Ingenting redan idag!"

 

 

JULKALENDER - LUCKA 18 julklappsrim

 

Adidas jacka: Jag vet att du ej är en märkestokig motionär men du kommer att glassa i sådan här. När du joggar till skolan eller i spåret, känner du dig snygg hela nästa året. 

Armband: Kring din handled liten sak, glittrig fram och spänne bak. Drar blicken till din vackra hand, som jag får hålla om ibland.

Julklapp till pojkvän: God Jul världens bästa kille, på dig har jag dille. 

Nallebjörn: Han kommer alltid vara dig trogen. Kanske vill han äta blåbär i skogen. Är han kanske släkt med Puh? Som är kompis med Nasse och Ru.

Bok: När jag inte används är jag sluten och vänder dig min rygg. Men när jag brukas vilar jag i famnen och gör dig nöjd och trygg. 

Morgonrock: När väckarklockan skräller, vet du vad som gäller. En ny dag ska stunda, men du vill bara blunda. Att vakna är aldrig lätt, om man inte gör det rätt, men med denna mot din kropp, du fyler ur sängen opp! 

Kamera: Vissa stunder man ej vill glömma, nu kan du dessa för evigt gömma. Du kan med denna lilla apparat föreviga med både bild och prat. 

Tröja: Om jag är längre bort än du vill, och värmen inte räcker till, och du denna drar på, så blir det som en kram ändå.

Raggsockor: Mjuka goa och värmer båda, förvaras helst tillsammas i din byrålåda. 

Klocka: Fast du kanske vill så står tiden aldrig still. Nej den bara går och går, år efter år.

 

 

(fler julklappsrim hittar du på julklappsrimmet.se )

Bildresultat för christmas tumblr

 

JULKALENDER - LUCKA 14 julgodis mjölk och glutenfri

GÖR SÅHÄR (det är superduper enkelt)

Det du egentligen gör är att baka ihop din favorit kladdkaka, men om du inte har något favoritrecept så har jag skrivit ihop ett här nedanför.

Du behöver: vegetabiliskt smör eller margarin till formen.

3 ägg

3 dl socker

4-5 matskedar kakao

125 g flytande eller smält vegetabiliskt margarin

1 1/2 dl glutenfri mix

Såhär gör du: 

Sätt ugnen på 200°C .

Smörj en form, 26 cm i diameter.

Vispa ägg och socker poröst. Vänd ner kakao, vegetabiliskt margarin och glutenfri mix. Häll smeten i formen. Grädda i 20 minuter mitt i ugnen.

DAGS FÖR DEKORATION: 

Skär kakan i trekanter. Tryck fast en polkagrisstång eller pinne/sugrör som "trädstam". Spritsa kristyr och garnera med strössel!

JULKALENDER - LUCKA 13 Lucia - pepparkakshus

Pepparkakshus är verkligen ett måste för min familj och detta år valde vi att försöka göra ett som skulle likna vårat. Det gick jättebra att baka det och delarna blev bra, det var sen när vi kom till dekorationen som allting tyvärr spårade ur lite. Väggarna ville inte fästa och glasyren blev för lös men aja. Allting kan inte bli perfekt, det blev ju iallafall personligt haha! Men jag rekommenderar att försöka sig på att göra ett eget, personligt!! det blir ju lite roligare! xoxo

JULKALENDER - LUCKA 9 tips på att skapa perfekta julkänslan

 LJUS - värmeljus, doftljus, adventsljusstakar, ljusslingor. Ljus gör mysstämningen ännu mysigare, gör de mörka vinterkvällarna lite ljusare och skapar ett lugn. 

 FILTAR - fleecefiltar, lurviga filtar, sammets filtar, stickade filtar, plädar. Sveriges vinter är kall och att få krypa ner i soffan med tända ljus och vira en filt runt om sig är medicin för själen. 

VARMA DRYCKER - glögg, varm choklad, te, varm blåbärssoppa. Det är mysigt, varmt och lugnande. = julkänsla. 

JULLÅTAR - byt ut din vanliga spellista till jullistan. Spela dina favorit jullåtar, sjung med och du får automatiskt den där lilla julkänslan bubbla i kroppen!

BAKA - pepparkakor, lussebullar, knäck. Inte bara för att det är gott, alla dofter tillsammans kommer ge dig den där mysiga, lugna känslan av jul. 

 PYNTA - röda kulor, stjärnor i fönsterna, tomtar. Låt julen komma hem till dig.

 STICKAT - stickade tröjor, stickade sockor, stickade vantar, stickade mössor. Är det bara jag eller ger inte det en hel del mysigt, lugnande julkänsla? 

JULKALENDERN - sätt dig ner i soffan. Tänd ljus, vira in dig i en filt med en kopp varm choklad och en lussebulle på sidan med stickade strumpor och kolla på julkalendern. OCH NEJ - den är inte bara riktad till barnen hörni, alla kan kolla på den. Det ger iallafall mig en riktigt underbar julkänsla. 

xoxo